Home / Blog / Kwaliteitsverschillen in laminaat

Kwaliteitsverschillen in laminaat

Kwaliteitsverschillen in laminaat

Laminaat houten vloeren zijn er in duizenden tinten, afwerkingen en diktes. Bij het kiezen van uw laminaatvloer is het belangrijk om te begrijpen wat u voor uw geld moet betalen en waarom sommige producten duurder zijn dan andere. De reden voor dit verschil is dat de prijs van laminaatvloeren meestal wordt bepaald door een aantal factoren die in het productieproces worden gebruikt. Als vuistregel zijn de duurste vloeren de betere vergrendelingssystemen waardoor ze gemakkelijker passen, ook hebben ze betere lagen.

 

Een goede gids voor de duurzaamheid en kwaliteit van uw product is de lengte van een reeks producten. De garantie staat ook op het etiket van de verpakking.

Een laminaat met een garantie van 30 jaar is duurzamer maar ook duurder dan een laminaat met een garantie van 5 jaar.

Waar is uw laminaat van gemaakt?

 

Onderste laag

Het daadwerkelijke bord waarop het laminaat is gedrukt is vrij belangrijk. Er zijn verschillende factoren om naar te zoeken:

  • De eerste is waaruit het bord is gemaakt. Als het bord gemaakt is van MDF (vezelplaat met gemiddelde dichtheid) dan is het beter deze te kopen dan een board van HDF te kopen. (vezelplaat met zware dichtheid)
  • De tweede factor is de dikte. Laminaatvloeren beginnen bij 6 mm en zullen meestal zo hoog worden als 12 mm. Hoe dikker het board hoe duurder het laminaat zou zijn. Dit betekent niet dat een bord van 12 mm van betere kwaliteit is dan een bord van 7 mm. De kwaliteit is meestal te wijten aan de hoeveelheid lagen die over het patroon/decor wordt gespoten.

   Waar is uw laminaat van gemaakt?

    

   Onderste laag

   Het daadwerkelijke bord waarop het laminaat is gedrukt is vrij belangrijk. Er zijn verschillende factoren om naar te zoeken:

  Laminaat sluitsystemen

   

  De manier waarop een laminaatvloer aan elkaar vergrendeld is belangrijk. Er zijn verschillende sluitsystemen die elk hun eigen legtechnieken hebben. Kies altijd de betere vergrendelingssystemen omdat het tijd bespaart op het leggen en de planken beter in elkaar passen. Koop geen goedkoop laminaat, want het kost meer tijd om te installeren dan producten van betere kwaliteit en de kwaliteit van de toplaag is meestal inferieur wat leidt tot een snellere slijtage, scheuren en hierdoor vervanging.

  Schuine kant of groeven

   

  De duurdere soorten laminaat hebben meestal een afschuining of een groef rondom elke plank. Het productieproces kost meer voor dit type laminaat.

  Er zijn 2-weg groeven/afschuiningen, waarvan de afschuining aan de zijkanten alleen het uiterlijk van een continue plank geeft.

  De 4-weg groef/afschuining heeft een groef rondom elke plank om deze authentiek te laten lijken op een massieve houten vloer.

  Patroon

   

  Hogere kosten van laminaatvloeren kunnen ook liggen in het soort patroon. Dit kunnen productiekosten zijn of zelfs marketingkosten. De gebruikelijke manier waarop een patroon op de achtergrondplaat wordt gelegd, was een papier met een foto van houten vloeren die op de steunplaat wordt geplakt, waarna het laminaat over de bovenkant werd gespoten. Er zijn enkele nieuwe technieken geïntroduceerd zoals geregistreerde embossing; hier is een textuur op het bord geplaatst met het patroon dat de contouren volgt. Het laminaat wordt vervolgens opgespoten. Hoe ingewikkelder de embossing of het patroon, hoe meer de productiekosten. Dit is natuurlijk logisch!

  De bovenste laag

   

  Dit is waarschijnlijk een van de belangrijkste componenten van een laminaatvloer, omdat de bovenste laag bepaalt hoe lang de vloer mooi en functioneel zal blijven. Hoe beter de bovenste laag hoe meer de productiekosten zijn. De polyurethaanlaag is de slijtlaag voordat u het patroon bereikt. Als deze barrière doorloopt, is het laminaat versleten en moet u hem vervangen. Hoe beter de coating die u heeft, hoe langer de garantie van de fabrikant zou moeten zijn. Dus als een laminaat een lange garantie heeft of aluminiumoxide op de coating heeft, is het een goed product om te kiezen. Hij zal lang meegaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*